Exploderende staalprijzen

Exploderende staalprijzen

Met verbijstering hebben wij allemaal de afgelopen weken gekeken naar de geëscaleerde situatie in Oekraïne. Wat niemand voor mogelijk hadden gehouden heeft toch plaatsgevonden. Deze situatie heeft grote gevolgen op vele vlakken. Bovenal voor de mensen die zich nu in het oorlogsgebied bevinden.

De situatie zorgt er op dit moment voor dat de staalmarkt in een onzekere situatie is terechtgekomen. Veel grondstoffen en voor-materialen komen uit landen rondom de Zwarte Zee en Rusland. Deze stromen zijn abrupt tot stilstand gekomen, wat zorgt voor directe beschikbaarheidsproblemen en onzekerheid met als gevolg stijgende staalprijzen.

Ook onzekerheid over de energieprijzen is een grote bron van nervositeit bij de fabrieken. Vrijwel alle fabrieken zijn dan ook zeer terughoudend met het geven van staalprijzen of zijn zelfs totaal uit de markt.

De energieprijzen hebben ook grote invloed op de conserveringen zoals verzinken en poedercoaten daar dit veelal op gas gebeurd. Hier druppelen nu de eerste signalen van binnen…

Bij onze relaties merken wij nu ook een nervositeit. Helaas kan ik deze voor u niet wegnemen, doordat wij geen stabiliteit kunnen krijgen bij onze leveranciers.

Dit is dan ook de reden dat wij u, op dit moment, geen prijzen voor de langere termijn kunnen geven.

Onze inkoopprijzen gaan in een rechte lijn naar boven en lijken het toppunt nog niet bereikt te hebben. 

De verwachting is dat de staalprijzen (nog los van de verkrijgbaarheid) met minimaal € 100,00 tot € 500,00 per ton zullen stijgen (afhankelijk van artikelgroep).

Al onze offertes zijn dan ook per omgaande ingetrokken, tenzij expliciet met u anders is overeengekomen.

Wel zijn onze offertes reeds een aantal maanden opgesplitst in 2 posten: staal en overige posten. Dit om u meer inzicht te geven in de kostenverdeling én we transparanter kunnen verrekenen in situaties zoals deze. Bij het bespreken van een uitgebrachte offerte zullen we het aandeel staal apart moeten blijven beschouwen ten opzichte van de overige posten. Voor het staal gelden dagprijzen tot het moment van definitief bestellen én leveren. Eventuele latere profielwijzigingen door wijzigingen in ontwerp en/of schaarste zullen op de dan geldende dagprijzen (i.c.m. verkrijgbaarheid) doorgerekend worden. De overige posten binnen de offerte zijn na opdrachtverstrekking prijsvast.  

Wij adviseren u om in uw aanbiedingen/opdrachten rekening te houden met veel prijsonzekerheid en het aandeel staal (én wellicht zeer binnenkort ook de conservering) verkenbaar te blijven houden richting de eindklant.

Helaas kan ik u geen beter bericht brengen op dit moment.

Laten we samen de zakelijke kant nemen zoals hij is en uitkijken naar een wereld in vrede.

Mocht u nog vragen hebben dan hoor ik het graag.

 

Vriendelijke groet, 

Jos


Ander nieuws

5-7-2022 Uitslag Construsoft BIM Awards is bekend!
31-5-2022 Construsof BIM Awards 2022 - Stem op ons!
14-4-2022 Aangepaste openingstijden april
1-12-2021 Montage staalconstructie & kanaalplaatvloeren - BergamoHavando
15-11-2021 Uitreiking waardecheques goede doelen
1-10-2021 Montage staalconstructie - Sunware Tilburg